Kestävä kehitys

"Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyisen yhteiskunnan tarpeet tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvien kustannuksella. Tärkeitä huomioon otettavia tekijöitä ovat    luonnonvarojen riittävyys ja köyhyys" -Wikipedia

 

Kestävä kehitys maataloudessa ja kotieläintuotannossa

Työhyvinvointi tarkoittaa, että työ on mielekästä ja sujuvaa turvallisessa, terveyttä edistävässä sekä työuraa tukevassa työympäristössä ja työyhteisössä. Siihen vaikuttaa mm. johtaminen, osaaminen, työn organisointi sekä yksilön terveys ja hyvinvointi.

 

Eläinten hyvinvointiin vaikuttavat mm. tuotantoeläimen perustarpeiden tyydyttäminen (vesi, ravinto, tila), terveys, hoito ja lajityypilliset tarpeet. Muista "viisi vapautta"!!! Suomessa on lakeja ja säädöksiä, jotka turvaavat eläinten hyvinvointia.

 

Paikallinen hyvinvointi:  maaseudun säilyminen elinvoimaisena, kriisiaikojen omavaraisuus, lähi- ja luomuruoka/tuotteet.

 

Ympäristövastuullisuus = luonnonvarojen kestävä käyttö ja uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntäminen

  • ruokahävikin vähentäminen
  • ruuantuotannon ympäristövaikutukset (torjunta-aineet, kasvihuonepäästöt, rehevöityminen, lannan käsittely)
  • energian ja veden käyttö ja tuotanto
  • jätteiden lajittelu ja kierrätys
  • eläinten ruokinta: hyvälaatuinen rehu, ruokinnan mitoitus tarpeen mukaan, kotimaisen valkuaisrehun suosiminen.

 

 

 

Lähteet:
Opiskelijoiden ryhmätyömateriaali
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle: https://www.ilmase.fi/site/