Naudan hyvinvointi

 

Naudan tilavaatimukset sekä ruoka- ja juomapaikkavaatimukset

Ruokinta- ja juomapaikkavaatimukset

Jokaista kymmentä lypsylehmää kohden yksi juottolaite. Muilla kuin lypsylehmillä jokaista alkavaa 20 nautaa yksi juoma-astia. Kylmäpihatoissa juottolaitteiden oltava lämmitettäviä. Vedenvirtaus lypsy-lehmille 10-20 l/min., vasikoille 1-2 l/min., muut 4 l/min. Vasikoita juotettava vähintään kaksi kertaa päivässä ja vasikoilla tulisi olla jatkuvasti saatavilla vettä.

Rehua ei jatkuvasti saatavilla: täysikasvuisen lehmän ruokintapöydän reunan pituuden on oltava vähintään 70 cm ja nuorkarjaan kuuluvan 40 cm.

Rehua jatkuvasti tarjolla: täysikasvuisen lehmän ruokintapöydän reunan pituuden on oltava vähintään 40 cm ja nuorkarjaan kuuluvan 30 cm.

 

Nautojen ja vasikoiden tilavaatimuksia

Vasikoiden yksittäiskarsina

Ikä

Suositus, tilaa vähintään

Eläinsuojelulainsäädännön vähimmäisvaatimus

0-2 vk

1,2 – 1,5 m2

vähintään vasikan säkäkorkeuden levyinen ja karsinan pituus vähintään vasikan pituus mitattuna turvasta lantioluun istuinkyhmyyn kerrottuna 1,1:llä

2-8 vk

1,5 – 2,0 m2

vähintään vasikan säkäkorkeuden levyinen ja karsinan pituus vähintään vasikan pituus mitattuna turvasta lantioluun istuinkyhmyyn kerrottuna 1,1:llä

 

Vasikoiden ryhmäkarsinat

Ikä

Paino

Suositus, tilaa vähintään

Eläinsuojelulainsäädännön vähimmäisvaatimus

0-2 k

40 – 100 kg

1,5 - 2.2 m2/vasikka

 

1,5 m2/vasikka <150 kg

 

2-4 kk

 

80 - 150 kg

 

2.0 - 2,5 m2/vasikka

 

1,5 m2/vasikka <150 kg

 

4-6 kk

 

130 - 220 kg

 

2,2 - 3,0 m2/vasikka

 

1,5 m2/vasikka <150 kg

1,7 m2/vasikka 150-220 kg

(1,8 m2/vasikka > 220 kg)

 

Vaihtoehtoisesti yksi suositus: 0-6 kk

noin 3 m2/vasikka

 

Parsinavetta

Parren on oltava riittävän pitkä ja leveä siten, että nauta voi seistä ja maata tasaisella alueella. Kytkettynä pidettävän lehmän, hiehon ja sonnin parren etummaisen puoliskon on oltava kiinteäpohjainen.

Pihatto

Nautojen kulkukäytävien ja jaloittelualueiden on oltava sellaisia, että ehkäistään sosiaalisesta arvojärjestyksestä aiheutuvien käyttäytymisongelmien syntymistä.

Kytkentä

Naudan kytkemiseen käytettävän laitteen on sallittava makuulle asettuminen ja nouseminen, syöminen, juominen ja kehonhoito. Vasikkaa (alle 6 kk) ei saa kytkeä kuin tilapäisesti korkeintaan yhdeksi tunniksi

Jaloittelutila

Lypsylehmät ja pääasiassa maidontuotantoa varten kasvatettavat hiehot, jotka pidetään kytkettyinä, tulee päästää vähintään 60 päivänä laitumelle tai muuhun tarkoituksenmukaiseen jaloittelutilaan ajanjaksona, joka alkaa 1 päivänä toukokuuta ja päättyy 30 päivänä syyskuuta. Jaloittelutilan pinta-alan on oltava vähintään 6 neliömetriä siellä pidettävää nautaa kohden. Pinta-alan on oltava kuitenkin aina vähintään 50 neliömetriä.

Ulkona pidettävät tuotantoeläimet

Ulkotarhan on oltava eläimelle turvallinen. Tarhan maapohjan on oltava sellainen, että eläimet eivät vahingoita itseään eivätkä tarpeettomasti likaannu. Tarhan aitauksen tulee olla rakenteiltaan ja materiaaleiltaan tarhattavalle eläinlajille sopiva ja sellainen, että se estää eläintä karkaamasta. Ulkotarhassa olevilla eläimillä on oltava riittävä suoja epäsuotuisia sääoloja vastaan. Säänsuojassa on oltava sopivat makuupaikat kaikille eläimille. Ulkotarhassa olevien eläinten eristämistä ja hoitoa varten tulee olla asianmukaiset tilat.

Käytännön ulkokasvatustiloilta saatujen kokemusten perusteella pinta-alan suositus ympärivuotisessa ulkokasvatuksessa voisi olla hyvin pienellä eläinmäärällä (1-5 eläintä) puoli hehtaaria/eläin. Jos eläimiä on ulkokasvatuksessa 5-15, pinta-alaa tulisi olla 1 ha/eläin. Eläinmäärän ollessa 15-25 eläintä pitäisi tarha-alaa olla 2 ha ja siitä ylöspäin 3 ha eläintä kohden (Lihanautojen kasvatus kylmissä tuotantoympäristöissä – opas ympärivuotiseen ulkokasvatukseen, MTT 2003)

Lihanaudat

Loppukasvattamoissa pidetään lihaksi kasvatettavia nautoja 5–30 yksilön ryhmissä, usein betonisella kokorakolattialla. Lihanautojen karsinassa tulisi kuitenkin olla kiinteää, pehmeää ja kuivitettua aluetta vähintään makuupaikoilla (puolet karsina-alasta). Osa lihakarjan loppukasvattamoista on kylmäpihattoja, joissa eläimet pidetään isommissa ryhmissä kuivitetuissa karsinoissa.

Luomu- ja muuta tietoa

Eläinten hyvinvointi luomussa –esite s.13: Lainsäädännön vähimmäisvaatimukset nautojen hoidolle:  https://luomu.fi/tietopankki/wp-content/uploads/sites/4/2013/10/LuomuElaintenhyvinvointi-Nuora-2013.pdf 

 

Eläinten hyvinvointikeskus: Nautojen parressa ja pihatossa pidon hyvinvointi- ja talousvaikutukset

Eläinten hyvinvointikeskus: Eläinten hyvinvointi Suomessa - kansallinen eläinten hyvinvointiraportti

 
Lähteet
Nauta -eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna: https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/esitteet/elaimet/nauta-elainsuojelulainsaadantoa-koottuna.pdf
Ryhmätehtävä tuotantoeläinten hyvinvoinnista 13.11.2015