Hyvinvointi

Suomalaisen lihasiipikarjan hyvän tuotantotavan kuvaus:

www.siipi.net/index.php/kalkkuna/siipikarjan-tuotantotapa

"Suomalaisen lihasiipikarjatuotannon hyvän tuotantotavan kuvaus on tehty täydentämään kansallista laatutyötä. Vastaava hyvän tuotantotavan kuvaus on Suomessa tehty maidontuotantoon. Sianlihantuotannon kuvaus on valmisteilla.

Kuvauksessa kerrotaan, miten suomalainen siipikarjanliha on tuotettu ja kuinka lihan laatu on varmistettu. Kuvaus kattaa sopimustuotantopohjaisen broileri- ja kalkkunatuotannon ja soveltuvin osin myös muun elinkeinomittakaavan lihasiipikarjatuotantoa."

 

Siipikarjanlihan kansallinen laatujärjestelmä on osa elintarviketalouden kansallista laatustrategiaa, jossa kaikille tuotantoketjuille yhteisiä tekijöitä ovat avoimuus, läpinäkyvyys ja jäljitettävyys. Kansallisen laatujärjestelmän tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoisuutta siipikarjanlihan laatutyöstä sekä tuottaa kuluttajille laadukasta siipikarjanlihaa kannattavasti ja tehokkaasti.

Lainsäädäntö on EU:n alueella tuotetun siipikarjatuotannon perusta. Kansallinen laatujärjestelmämme sisältää siipikarjan tuotannon ohjeistuksia ja käytäntöjä, jotka ovat tiukemmat kuin Euroopan unionin ja Suomen lainsäädäntö edellyttävät. Oheisesta luettelosta näet kansallisen laatujärjestelmän sisällön ja erityisesti ne toimenpiteet, jotka antavat kansallisen tason lisäturvaa.

Kansallinen taso

Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry:n ohjeet

  • Eläinaineksen tuonnin ohjeistus ja seuranta (tutkimusvaatimukset, karanteenivaatimus – kansallista lainsäädäntöä tiukemmat
  • Rehuvalmistajien positiivilista
  • Tautiriskien hallinta

Yhteisesti sovitut vapaaehtoiset terveydenhuoltotoimet

  • Dokumentoitu eläinlääkärin käynti (ETU-lomake)
  • Tautisulkujen käyttö
  • Terveystarkkailuohjelma (vanhempais- ja isovanhempaissukupolvi)
  • Rokotusohjelmaan kuuluminen

Hyvän tuotantotavan mukaiset toimenpiteet alkutuotannossa

  • Tuotantoseuranta
  • Laatujärjestelmät

Jalostavan teollisuuden lisätoimenpiteet

  • Sertifioidut laatujärjestelmät
  • Ympäristöhallintaohjelmat
  • Jatkuva henkilöstön koulutus

Lakisääteinen taso

Kansallinen lainsäädäntö

  • Eläinlääkintähuoltolaki (685/1990), Eläintautilaki (55/1980), Eläinsuojelulaki (247/1996), Elintarvikelaki (23/ 2006), Laki eläinten lääkitsemisestä (617/1997), salmonellavalvontaohjelma

EU-lainsäädäntö

  • Eläinsuojelua ja lihan tarkastusta koskevat asetukset(98/95 EY) ja direktiivit
    (määrittelevät minimitason)
  • Virallisesti vastustettavat eläintaudit (esim. Newcastlen tauti, lintuinfluenssa)


Hyvään tuotantotapaan – kansalliseen laatujärjestelmään – ovat sitoutuneet siipikarjan tuotantoketjun kaikki osapuolet, niin teollisuus kuin broilerien ja kalkkunoiden kasvattajatkin. EU-lainsäädännön, kansallisen lainsäädännön sekä kansallisen laatujärjestelmän ansiosta kuluttajilla on mahdollisuus syödä laadukasta ja valvottua broilerin ja kalkkunanlihaa, jonka tie kasvattamosta kauppaan voidaan tarvittaessa jäljittää.

 

Evira:

 Kana -eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna

Kalkkuna - eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna

 

Lähteet:
Siipi.net: https://www.siipi.net/index.php/kalkkuna/laatujaerjestelmae