Sika

Sikarodut Suomessa

Lihaksi kasvatettavat porsaat ovat yleensä kahden tai kolmen rodun risteytyksiä.

  • Porsaiden tuotantoon käytettävistä emakoista on 1/3 suomalaisia maatiaissikoja, 1/3 yorkshireä, 1/3 risteytyksiä.
  • Karjut ovat yleensä hampshire-rotua, joskus duroc-rotuisia.

 

 

 

    Tuntomerkit    
Rotu maatiainen yorkshire hampshire duroc
Väritys valkoinen/vaal.pun. valkoinen/vaal.pun mustavalkoinen tummanruskea
Korvien asento luppakorvat pystyt korvat pystyt korvat luppakorvat

 

Sika on:

  • laumaeläin -> luonnossa muutaman emakon ja porsaiden muodostamissa ryhmissä, reviirillä yöpesä ja ulostusalue sekä ruokailu- ja rypemisalueet. Karjut liittyvät emakkoryhmiin kiima-aikoina. Suora arvojärjestys. Ruokailu, lepo ja liikkuminen yhtäaikaa.
  • sekasyöjä -> kaikkiruokainen, yksimahainen
  • päiväaktiivinen -> vuorokausirytmi

 

Sikatermistöä ja tilastoja: Sikakortti.pdf

 


 

 

 
Lähteet
www.sikatieto.fi/tietoa
www.hookoo.fi/lihakoulu/tilalta-tuotteeksi/artikkelit/rodut/artikkeli/sikarodut/
Opettajan materiaali