Sika
Sikarodut Suomessa
Lihaksi kasvatettavat porsaat ovat yleensä kahden tai kolmen rodun risteytyksiä.
- Porsaiden tuotantoon käytettävistä emakoista on 1/3 suomalaisia maatiaissikoja, 1/3 yorkshireä, 1/3 risteytyksiä.
- Karjut ovat yleensä hampshire-rotua, joskus duroc-rotuisia.
Tuntomerkit | ||||
Rotu | maatiainen | yorkshire | hampshire | duroc |
Väritys | valkoinen/vaal.pun. | valkoinen/vaal.pun | mustavalkoinen | tummanruskea |
Korvien asento | luppakorvat | pystyt korvat | pystyt korvat | luppakorvat |
Sika on:
- laumaeläin -> luonnossa muutaman emakon ja porsaiden muodostamissa ryhmissä, reviirillä yöpesä ja ulostusalue sekä ruokailu- ja rypemisalueet. Karjut liittyvät emakkoryhmiin kiima-aikoina. Suora arvojärjestys. Ruokailu, lepo ja liikkuminen yhtäaikaa.
- sekasyöjä -> kaikkiruokainen, yksimahainen
- päiväaktiivinen -> vuorokausirytmi
Sikatermistöä ja tilastoja: Sikakortti.pdf
Lähteet
www.sikatieto.fi/tietoa
www.hookoo.fi/lihakoulu/tilalta-tuotteeksi/artikkelit/rodut/artikkeli/sikarodut/
Opettajan materiaali